Over BAAS

BAAS KEaRN

Welzijnsorganisatie KEaRN wilde op innovatieve wijze en op straatniveau aan de slag met armoede. Uitgangspunt daarbij was: inzetten op preventie en samen opvoeden. Om dit te kunnen doen, is een spel ontwikkeld. Dit is gebeurd in samenwerking met externe experts. Doel van het spel: het thema ‘armoede’ eerder bespreekbaar maken, vroegtijdig problemen signaleren en kansen rondom ‘potjes’ en ‘hulp’ onder de aandacht brengen.

Het resultaat: BAAS!
BAAS is een ambulant straatspel waarbij kinderen tussen de 8-12 jaar, ouders en hun omgeving deel uitmaken van het proces om het taboe te doorbreken. BAAS is een app en wordt gespeeld op tablets. Kinderen gaan met de tablets op pad: ze krijgen vragen en opdrachten. Via coördinaten wordt de route bepaald (dit is vooraf in te stellen door de begeleiders). Omdat BAAS werkt met augmented reality (AR), zien de kinderen de beelden van het BAAS-spel geprojecteerd over de werkelijkheid!

De vragen en opdrachten voor de kinderen kunnen aangepast worden aan het onderwerp. Op dit moment zijn de onderwerpen bijvoorbeeld armoede, leefbaarheid, gezonde leefstijl en corona. Met het spel worden deze onderwerpen op een speelse manier bespreekbaar gemaakt voor de deelnemers.

BAAS is door KEaRN Welzijn ontwikkeld voor en door kinderen van 8 – 12 jaar in samenwerking met 8D games.

Ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Kansfonds, Oranje Fonds en de Provincie Fryslân.

Voor én door kinderen

Bij de ontwikkeling van BAAS werden kinderen actief betrokken.
Kinderparticipatie in optima forma.

Innovatief

Op een nieuwe manier thema’s bespreekbaar maken.
Innovatief én interactief!

Spelen, leren en doen

BAAS leert kinderen spelenderwijs over verschillende thema’s. Daarnaast worden ideeën omgezet in acties.